Αν δεν γνωρίζουμε ότι με οποιοδήποτε σπορ ή έντονη κίνηση είναι απαραίτητο να αναπληρώσουμε τα υγρά που χάνουμε (λόγω της εφίδρωσης κυρίως) τότε μάλλον δε ζούμε στο «χωρόχρονο» των σπορ.
Το νερό είναι φυσικά η λύση πρώτης ανάγκης,  όμως, τα ισοτονικά ποτά παίρνουν το χρίσμα της επιστήμης.
Εκτός από νερό, τα ισοτονικά ποτά περιέχουν υδατάνθρακες (όπως γλυκόζη) και ηλεκτρολύτες (όπως νάτριο), ενώ έχουν την ιδιότητα να απορροφώνται από τον οργανισμό γρήγορα σαν το σκέτο νερό. Η ταχεία απορρόφηση είναι σημαντική, γιατί ο οργανισμός χρειάζεται τα συστατικά του ισοτονικού ποτού άμεσα είτε κατά τη διάρκεια κίνησης για καλύτερες επιδόσεις, είτε για αναπλήρωση αποθεμάτων. Μάλιστα, η παρουσία της γλυκόζης και του νατρίου μεγιστοποιούν την ταχύτητα απορρόφησης υγρών. Επίσης το νάτριο που περιέχουν τα ισοτονικά ποτά διευκολύνει την κατανάλωση υγρών, γιατί καλυτερεύει τη γεύση και κάνει το “must” της αναπλήρωσης υγρών πολύ πιο ευχάριστο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια πολύωρης άσκησης η κατανάλωση μόνο νερού μπορεί να είναι έως και επικίνδυνη, γιατί μπορεί να προκληθεί υπονατραιμία (χαμηλό νάτριο στο αίμα). Οι απώλειες νατρίου από τον ιδρώτα κατά τη διάρκεια πολύωρων αγώνων μπορεί να είναι υψηλές, ενώ και η κατανάλωση νερού αραιώνει ακόμα παραπάνω τη συγκέντρωση νατρίου στο αίμα.
Η υπονατραιμία είναι σπάνια και προλαμβάνεται με τη χρήση ισοτονικών ποτών.

Τι γίνεται αν πίνω σκέτο νερό;
Η βελτίωση της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος και ο καλός έλεγχος της σωματικής θερμοκρασίας είναι πλεονεκτήματα τόσο του απλού νερού όσο και των ισοτονικών. Όμως, τα ισοτονικά ποτά προσφέρουν και κάτι επιπλέον: βοηθούν τη σωματική απόδοση, ειδικά κατά τη διάρκεια πολύωρης άθλησης/κίνησης, γιατί προσφέρουν στους μύες το καύσιμο που χρειάζονται: τους υδατάνθρακες.
Ύστερα από πληθώρα μελετών, η επίσημη θέση του American College of Sports Medicine είναι ότι για κάθε σπορ που διαρκεί πάνω από μια ώρα, προϊόντα που περιέχουν υδατάνθρακες ως κύρια πηγή ενέργειας είναι πιο αποτελεσματικά για τη βελτίωση των επιδόσεων από ότι το απλό νερό.
Επιπλέον, αρκετές επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σε ζεστές θερμοκρασίες η γρήγορη αναπλήρωση υδατανθράκων από εξωτερικές πηγές να γίνεται ακόμα πιο απαραίτητη.

Τι περιέχουν τα ισοτονικά ποτά;
Τα σχετικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν υδατάνθρακες (σε μορφή γλυκόζης, φρουκτόζης ή σακχαρόζης) και ηλεκτρολύτες (νάτριο, χλώριο, κάλιο και φώσφορο). Μπορεί επίσης να περιέχουν μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνη C. Για γρηγορότερη απορρόφηση, το ισοτονικό ποτό πρέπει να περιέχει 6-8% υδατάνθρακες -περίπου 60 με 80 θερμίδες ανά ποτήρι (250 cc). Γνωρίζουμε ότι ακολουθώντας αυτές τις προδιαγραφές, δεν επηρεάζεται αρνητικά ο συνολικός όγκος αίματος, η ταχύτητα εφίδρωσης ή ο έλεγχος της σωματικής θερμοκρασίας – πάντα σε σύγκριση με την κατανάλωση σκέτου νερού. Εξάλλου υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ισοτονικά ποτά που περιέχουν 6-8% υδατάνθρακεςβοηθούν στην καλύτερη συντήρηση του συνολικού όγκου του αίματος και του ηπατικού γλυκογόνου, ενώ συμβάλλουν στη μείωση των αυξομειώσεων ζάχαρου στο αίμα. Υψηλότερες συγκεντρώσεις υδατανθράκων μεταφέρουν πιο πολλή γλυκόζη. Από την άλλη όμως, προϊόντα που ξεπερνούν το 10% σε περιεχόμενους υδατάνθρακες (σε αυτά τα ποσοστά κυμαίνονται και οι χυμοί φρούτων ή αναψυκτικάτύπου κόλας) καθυστερούν να απορροφηθούν, οπότε κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να προκαλέσουν πόνους στο στομάχι, ναυτία, φούσκωμα και διάρροια. Ποτά που περιέχουν λιγότερο από 5% (περίπου 50 θερμίδες το ποτήρι) μάλλον δεν προσφέρουν βελτίωση της σωματικής απόδοσης.

Η αφυδάτωση είναι η αιτία  για την πρόκληση κόπωσης, πονοκεφάλων, μυϊκών κραμπών και σε ακραίες περιπτώσεις, θερμοπληξίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι αναγκαία η επαρκής πρόληψη ηλεκτρολυτών για τους αθλητές πριν την άσκηση και η αναπλήρωσή τους μετά την άσκηση. Το νάτριο, μαζί με το χλώριο και το κάλιο, αποτελούν τους κυριότερους ηλεκτρολύτες του ανθρώπινου σώματος. Από αυτό εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, η ισορροπία υγρών σε αυτό. Επομένως, η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης για τον αθλητή, είναι σημαντική για την αποφυγή αφυδάτωσης και διαταραχών ηλεκτρολυτών, που επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, αλλά και στην απόδοση. Άρα, πέρα από μια σωστή διατροφή, ένας αθλητής πρέπει να φροντίσει να κρατάει σε καλή ισορροπία και τους ηλεκτρολύτες του. Η ρύθμιση της σωστής ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στο σώμα, βοηθά στη σύσπαση των μυών, ρυθμίζει την ενυδάτωση του σώματος, μέσω των κυτταρικών μεμβρανών, αλλά και στην καλή λειτουργία των νεφρών.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η κατανάλωση των ισοτονικών ποτών, τα οποία βρίσκονται στο πρώτο σκαλί των προτιμήσεων των αθλητών. Ένα αθλητικό ποτό που χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση υγρών και ηλεκτρολυτών που χάνονται κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης. Παράλληλα, περιέχει φρουκτόζη ή γλυκόζη που επιτρέπει την αργή απελευθέρωση των υδατανθράκων για την αναπλήρωση των αποθεμάτων της ενέργειας που καταναλώνονται κατά την άσκηση.

Ηλεκτρολύτες
Οι ηλεκτρολύτες είναι βασικά μέταλλα που βοηθούν στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας στα κύτταρα του σώματος (νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο).

Γλυκόζη
Κατά τη διάρκεια σκληρής άσκησης, τα αποθέματα υδατανθράκων μπορεί να μειωθούν σε ποσοστό τρία έως τέσσερα γραμμάρια ανά λεπτό, το οποίο μπορεί να εξαντλήσει τον οργανισμό κατά την άσκηση που υπέστη σε δύο ώρες ή περισσότερο. Θα έπαιρνε συνήθως 24 έως 48 ώρες στο σώμα να τροφοδοτηθούν με φυσικό τρόπο αυτές τις προμήθειες, αλλά με ένα ισοτονικό ποτό μπορεί να «γεμίσει» τις «αποθήκες» πολύ πιο γρήγορα. Προσοχή, το ισοτονικό ποτό πρέπει να περιέχει 6-8% υδατάνθρακες. Ποτά με λιγότερους από 5% υδατάνθρακες, ίσως να μην προσφέρουν βελτίωση στη σωματική απόδοση, ενώ εκείνα που ξεπερνούν το 10-12%, μπορεί να προκαλέσουν γαστρικά προβλήματα και να μειώσουν την απόδοση.

Ενυδάτωση
Φαίνεται λογικό να καταναλώνετε νερό κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά το νερό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα – και δεν περιέχει υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες.

Αντοχή
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου μέτρησαν τα αποτελέσματα των ισοτονικών ποτών για τους αθλητές κατά τη διάρκεια της άσκησης που κατανάλωναν τα ποτά πριν και κατά τη διάρκεια αγώνων. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο «European Journal of Applied Physiology», διαπίστωσε ότι η ισοτονική ενυδάτωση επέτρεψε στους αθλητές να συνεχίσουν υψηλής έντασης, stop-start δραστηριότητας έως και 24% μεγαλύτερη από ό, τι εκείνοι που δεν έπιναν ένα ισοτονικό διάλυμα.

Η κατανάλωση ισοτονικών ποτών δεν θα πρέπει να γίνεται ανεξέλεγκτα αλλά να καλύπτουν τις απαιτήσεις του κάθε οργανισμού και να επιφέρουν στο βέλτιστο τα οφέλη τους σε αυτόν.

Την επόμενη φορά, λοιπόν που θα χρειαστεί να πιείτε το ισοτονικόσας, έχετε το νου σας σε αυτά τα τρία χαρακτηριστικά:
-Να απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό
-Να μην προκαλεί προβλήματα στο πεπτικό σύστημα
-Να είναι γευστικό!